Korszerű fűtés klímával

Lassan a fűtési időszak végére érünk, így az idei évre is összegezhetjük a tapasztalatainkat. Nem mindegy, hogy gazdaságosan, avagy a szükséges mértéknél nagyobb költséggel fűtöttünk, hiszen pénztárcánk bánja a felesleges kiadásokat.

Nyilván az sem mindegy, hogy mennyi energiánkat, időnket vitte el a fűtési feladatok ellátása, mint a fűtőanyag beszerzése, vagy a fűtési rendszer gazdaságos kezelése. A fűtés klímával biztos nem okozott senkinek se túlzott kiadásokat és az energiáját, idejét se emésztette fel, hiszen jelenleg az egyik legmodernebb és legpraktikusabb megoldás.

Fűtés klímával

A fűtés klímával igazi nyereség

Éppen ideje, hogy a tapasztalatokból kiindulva elkezdjük tervezni a következő fűtési szezont. A jól bevált fűtési módot nyilván nem akarjuk másikra cserélni, de a sok problémát okozó módszerek helyett biztos kipróbálnánk egy újat. Bár az is lehet, hogy elégedettek vagyunk a jelenlegi fűtési móddal, mégis keressük a környezetbarát lehetőségeket. Egy valóban korszerű, gazdaságos és nem utolsó sorban kényelmes és környezetbarát lehetőség a fűtés klímával.

Amennyiben találkoztunk már a H tarifa előnyeivel, igazán meggyőző érv lehet, hogy a fűtés klímával H tarifa alkalmazásával is megoldható. De mi is az a H tarifa? Ez a díjszabás – az éjszakai áraméhoz hasonlóan – nagyon kedvező áron, kb bruttó 25 Ft/Kw-ért elérhető. A fűtési szezon elejétől, azaz október 15-től április 15-ig használható, ha a fűtés klímával, mégpedig hőszivattyús klíma berendezéssel történik. Ennek lehetőségét az áramszolgáltatónál kell igényelni, aki díjmentesen kihelyez egy mérőórát. A hozzá szükséges dobozt nekünk kell beszereznünk, illetve felszereltetnünk.

A fűtés split klímával nyerő

A split típusú klíma berendezések levegő-levegős hőszivattyús rendszerek. A levegő-levegős hőszivattyú jelentése, hogy a kinti levegőből (kültéri egység) elvont “rejtett” hő tartalmát a benti levegőnek (beltéri egység) egy hőcserélőn keresztül átadja a hűtőközeg segítségével. Manapság minden ilyen készülék inverterrel van ellátva, ami a kompresszor és a ventilátor fordulatszámát hivatott szabályozni és ez által az üzemeltetési költségeket minimalizálni.
Figyelni kell, hogy a készülék téliesített legyen. Minden márka igyekszik téliesített gépet is forgalmazni. Fűtési üzem közben a levegő páratartalma kondenzvíz formájában kicsapódik a kültéri egységben. Szélsőséges időjárási viszonyok közt jégképződés léphet fel, ami teljesítmény csökkenéshez és akár a gép tönkremenéséhez vezethet. Ezt hivatott kivédeni az úgynevezett csepptálca fűtés és karter fűtés, ami a téliesített gépek jellemzője. Léteznek márkák, amik a hűtő körfolyamat megfordításával kiválóan olvasztják le önmagukat. Ilyen a Fujitsu LTC. Magyarországi viszonyok mellett elegendő lehet a -15 fokig történő fűtés de léteznek konstrukciók amik még -20 foknál is remekül fűtenek.

A fűtés klímával szakembert kíván

Az optimális eredmények érdekében nagyon fontos a szükséges teljesítmény meghatározása a berendezés kiválasztásánál, azután a készülékek optimális elhelyezése, a beüzemelés precizitása. A gazdaságos üzemeltetés fenntartásához és a légúti problémák elkerülése érdekében elengedhetetlen a rendszeres karbantartás. Ezért a klímával való fűtéshez feltétlenül javasolt egy szakember tanácsainak meghallgatása, munkájának elfogadása, majd elérhetőségének megőrzése, hogy a karbantartásokhoz is elérhessük. A fűtés klímával így fogja megoldani eddigi nehézségeinket és gyorsan leveszi a fűtési gondot a vállunkról.
Ahhoz, hogy a kényelmi funkciókat tovább növeljük, érdemes WIFI-s készüléket választani, így aplikáción keresztül távolról is szabályozhatjuk otthonunk hőmérsékletét.

Klímaszerelés

Klímaszerelés, karbantartás

Jó tanácsok, tippek

A klímával való fűtés megvalósítását érdemes összehasonlítani egy központi rendszer tervezési, anyagbeszerzési, kivitelezési és engedélyeztetési költségeivel. Megdöbbenünk majd a különbségen. És még egy tipp: nagyobb kiadás révén inkább egy napelemes rendszer kialakításában érdemes gondolkodni, így a villanyszámlát és fűtési költségeket is kinullázhatjuk. Sőt a nyári kánikulában való hűtés is egy csapásra megoldódik.