Hogyan válasszunk klímát? A klímaszerelőt kérdeztük!

Megérkezett a nyár, bizony naponta egyre melegebb lesz. Klímaberendezés beszerzésén töröd a fejed? Bizonyára benned is sok kérdés felmerült, hiszen egy laikus nem ismeri a márkákat és nincs tisztában azzal sem, milyen helyiségbe, milyen kapacitású légkondicionáló szükséges. Könnyen belesétálhatsz az extra funkciók csalogatásába, pedig nem is hinnéd, de nem azt kell nézni, mennyi mindent tud egy klíma. A klímaszerelőt kérdeztük a vásárlásnál felmerülő legfontosabb szempontokról, láss tisztán te is!

Milyen típusban gondolkodjunk?

A típus kiválasztásánál az erős középmezőnyt érdemes megcélozni. Például ilyen a Fischer márka. Az alacsonyabb kategóriáknál nagyon gyakoriak a gyári hibák, rossz tárolásból adódó problémák. Ilyen, amikor szivárog a hűtőközeg töltet mennyiség, vagy a szállítás folyamán sérül meg a készülék. A kivitelezésben is adódnak gondok, például az elpárologtató forrasztási hibái miatt szivárgást tapasztalunk. Mondanom sem kell, hogy ez mindig a beszerelés után derül ki, ami nagy bosszúságot okoz.

Az olcsóbb mindig alacsony minőségű?

Sajnos igen. Az olcsóbbakkal mindig több a baj. A multik által forgalmazott nevenincs készülékek alkatrészellátása rendszeresen akadozik, így a javítás is nehézkessé válik.

Ezek szerint a középkategóriásnál olcsóbbat ne válasszunk. Mi számít középkategóriás árnak?

Valóban a középkategóriás klímákat javaslom leginkább. Egy 3,5 kW-os készülék középkategóriás ára 180 ezer forint körül mozog. Ami ez alatt van, az már gyanús.

Akkor lássuk a márkákat! Vannak kifejezetten ajánlott márkák?

Bátran merem ajánlani a Fujitsu készülékeket, ezekkel tényleg nincs baj, még nem tapasztaltam ebben a típusban meghibásodást. Szintén ajánlom a Fischer, Cascade, Midea, Gree márkákat. Érdemes a magasabb minőségen is elgondolkodni, hiszen ez egy nagyobb beruházásnak számít egy család, illetve cég költségvetésében. Hosszú távra veszünk klímát, nem csak egy-két nyárra.

Melyek a magasabb kategóriák?

A prémium kategóriát megtaláljuk a Fujitsu, Panasonic, Daikin márkajelzéssel ellátott klímák között. A magasabb kategória előnye az anyagösszetételben, megbízhatóságban, tartósságban rejlik. egyszerűen masszívabbak és üzembiztosabbak ezek a berendezések. Ha mégis gond adódna velük, ami nagyon ritka, akkor az alkatrészellátás is maximálisan biztosított.

A prémium márkáknál több funkciót is találunk?

Nem, ez bár meglepő, de nem jellemző. A gyártó célja, hogy a klíma professzionális legyen az elsődleges funkciójában, tehát hűtsön, fűtsön olyan jól, ahogy csak lehet. Erre fókuszálnak és általában nem cifrázzák extra kényelmi funkciókkal a klímákat. A piac nagyon árérzékeny, ezek a klímák általában drágábbak is. No meg vannak a design szériák is, amik szinte a lakás ékszerei, annyira tetszetősek. Ha a sokféle funkciót igényeljük, akkor inkább középkategóriában keresgéljünk.

Nehéz kérdés a teljesítmény is. Itt hogyan tervezzünk?

Azt kell figyelembe venni, hogy milyen a hűtendő terület fekvése, tájolása. Az sem elhanyagolható, hogy mekkora az üvegfelület. Az ingatlan fekvése is meghatározó, keleti fekvés esetén kisebb teljesítmény is elég. A sok háztartási gép sok hőt termel, jobban kell hűteni a lakást, mert ellensúlyozni kell a hő kibocsájtást.

40 négyzetméteres helyiségbe általában elég a 3,5 kW-os készülék.

A 2,5 kW-os és a 3,5 kW-os között árban kicsi a különbség, viszont teljesítményben jelentős. Érdemes az erősebbet választani. A 4,2 kW-os már tényleg jóval drágább.

Helyiségenként számolnunk kell egy klímaberendezést?

A Split rendszert úgy tervezték, hogy 1 szoba, 1 gép. Persze nem mindegy, hogy milyen a ház hőszigetelése. Jó szigetelésnél tehetjük ajtóval szembe, akkor a külső helyiségekbe is jut a hűvösből.

Azt hiszem, most már tisztábban látunk és könnyebben fogunk választani. Mindezek ellenére tanácsos szakembert is bevonni a választásba, vagy egyenesen tőle beszerezni a készüléket. Ebben az esetben biztosítva van a fuvar, a pontos érkezés és attól sem kell félnünk, hogy a beszerelésnél derül ki, hogy a légkondicionáló nem hozzánk való.